maandag 31 juli 2017

Waar komt de naam vandaan? Waar komen de namen van producten als koffie, pesto, hotdog en m&m's vandaan?

Waar komt de naam van eten of andere zaken vandaan? Lees dit blog en je weet het!


Palingworst 

heeft de naam te danken aan het bereidingsproces er wordt gerookt spek vet aan het rauwe worst deeg toegevoegd. Hierdoor lijkt de smaak van de worst op gerookte paling. 

Pesto 

Heerlijk om zelf te maken!

Dankt zijn naam aan het Italiaanse woord "pestare". Dit betekend fijngestampt. Pesto wordt bereid met een vijzel en je stampt verse basilicum, knoflook, pijnboompitjes, pecorino, extra vierge olijfolie en zout fijn in de vijzel om de saus te maken. 

Koffie 

is de smeerolie van de mens. Het woord koffie is afgeleid van het Arabische kahwa. Dit werd gebruikt voor wijn, voordat de koffie in Arabie bekend werd. Door de overeenkomsten tussen koffie en wijn werden beiden bekend als Kahwa.Dit werd door de westerse wereld overgenomen als koffie.

Hotdog 

Iedereen kent de hotdog alleen niet waar de naam vandaan komt. Hij is uitgevonden door een Duitse slager die hem uitvond. Hij vormde de worst naar zijn teckel.  Een immigrant nam het recept mee naar Amerika. De naam komt van een Amerikaanse tekenaar. Hij maakte een tekening van het een broodje met een teckel ertussen. Hij kon het Duitse woord voor Teckel niet spellen. Dus schreef hij eronder "get your hotdog".


M&M's 




De eerste M komt van Franklin Clarence Mars (1883-1934), de uitvinder van de Mar-O-Bar de voorloper van de Snicker. Zijn grootste succes was de Mars.  De andere M is afkomstig van destijds zijn grootste concurrent Bruce Murrie, de zoon van de directeur van chocoladefabriek Hershey. Samen ontwikkelden Forrest en Bruce de voorlopers van de M&M’s kleine chocosnoepjes met een suikerlaagje eromheen.

Boekentip:



Blinde Vink 

Tijdens zangwedstrijden werden vinken geblinddoekt omdat ze dan beter zouden zingen. Het blinde refereerd dus aan het lapje vlees om het gehakt. 

Jodekoek 

De koeken werden door de joden in oude tijden gebakken om mee te nemen op de tocht naar en van het paasfeest. Ze werden zo dun gemaakt vanwege de samenstelling: dikkere koeken zouden niet te eten zijn. Ook waren ze makkelijker mee te nemen.


Bitterbal 

Heerlijk om iets mee te vieren!



De naam bitterbal is afgeleid van bijten. Het werd geserveerd bij een bittertje. Dit is een sterk alcoholisch drankje. Hierin vind de naam bitterbal dus zijn oorsprong. 

Kroket 

De Kroket is afgeleid van het woord croquer uit Frankrijk. Het is ook geen nederlandse uitvinding maar een Franse. Het woord croquer betekent knabbelen en de kroket is daarvan afgeleid. In 1651 publiceerde Le cuisinier François Pierre de La Varenne het recept van kroketten. Dit was de chefkok van Lodewijk de XIV. De koning had onbeperkte rijkdom en trakteerde zijn gasten graag op exclusief eten. 

Wist je dat boek:


Nog meer namen:

Slavink 

Deze naam is afkomstig van de uitvinders. Deze vonden dat het zo lekker smaakte met verse sla. De naam vink komt door de smaak deze lijkt op de smaak van het gebakken vinkje. 

Hamburger 



De hamburger komt niet uit Amerika het land waar hij het meest gegeten wordt. Dit zou je wel denken maar hij komt uit Duitsland uit je raad het al Hamburg. Het was een platte gehaktbal. Dit recept werdt door immigranten meegenomen naar Amerika. In 1912 werdt het broodje toegevoegd en het was meteen een megahit. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit onze maatschappij. 


Kaas 

Het woord kaas komt van het Latijnse woord Caseus. Wij hebben hier het woord kaas van gemaakt. De Romeinen verzamelden kaasrecepten en en verspreidden deze met hun legers over heel Europa. Tijdens de Romeinse bezetting leerden de volken uit de Hollandse streken van de Romeinen hoe zij kaas konden maken.


Aubergine 

Wie kent hem niet?


De naam aubergine namen we over uit het Frans. De Arabische Moren brachten in de middeleeuwen de groente die ze al-badinjan noemden naar Spanje, waar het in het Catalaans alberginia werd. De Fransen maakten er op hun beurt aubergine van en zo kwam het naar België en Nederland.

Arretjescake 

De cake is vernoemd naar Arretje Nof: een stripfiguurtje dat rond 1930 werd gebruikt in reclamecampagnes van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft het huidige Calvé. Ze brachten receptenboekjes uit ter promotie. Een van de recepten was cake van Arretje oftewel 'Arretje Cake'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten