dinsdag 1 augustus 2017

Wat doen ze bij Deadliest catch?


Het nieuwste seizoen van Deadliest Catch is al weer bezig. Ik ben een trouwe fan van de serie en vroeg me een aantal dingen af bij de serie. Zoals waarom lopen die krabben niet gewoon de kooien uit? Vandaar dit artikel.

Waar vissen ze op:

Ze vissen op verschillende krabsoorten. De sneeuw en koningskrab. Ze vissen op de rode koningskrab, de blauwe  koningskrab. Daarnaast op twee soorten sneeuw krab Opilio en Bairdi.
De krabben leven op de zeebodem en hun ademhaling gebeurt doordat ze zuurstofrijk water langs de kieuwen laten gaan. Ze halen vervolgens via de kieuwen de zuurstof uit het water. Net als alle kreeftachtigen zijn de kieuwen gebouwd om onder water te ademen en moeten daardoor constant vochtig blijven. Vandaar dat de krabben na de vangst in de tanks worden gegooid die zijn gevuld met zeewater.
Krabben bestaan net als alle geleedpotigen uit een weke, deels vloeibare binnenzijde.  die wordt beschermd door een hard pantser. Het pantser bestaat uit chitine. Dit pantser is erg hard en groeit niet met de krabben mee.  De krab groeit door een vervelling dit doet hij/zij in één keer vervelt. Het hele pantser valt van ze af en wordt vernieuwd.  Dit nieuwe pantser is vrij zacht en maakt ze een makkelijke prooi voor roofdieren.


De vissers:

Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De bekendste is Phil Harris hij was kapitein van de "Cornelia Marie". Op het dek  van de schepen staan stalen fuiken opgesteld van 1,75 x 1,75x 0,80 mtr. Voor de verschillende soorten worden andere fuiken gebruikt. De ene soort is kleiner dan de andere. De fuiken wegen 300 kilo en worden voorzien van kabeljouwkoppen. Dit aas wordt boven in de fuik geplaatst om de krabben te lokken. De krabben kunnen hier niet bij. Afhankelijk van de boot grootte en het soort krab kunnen er 125 tot 250 fuiken aan boord van het schip zijn. Het schip is met al deze fuiken aan boord kwetsbaar voor wind en grote golven. Als het slecht weer wordt kiezen kapiteins er vaak voor om de fuiken snel te droppen. Het maakt dan minder uit waar ze worden gedropt. Zolang de boot maar niet omslaat.


Een stapel krabfuiken!


De fuiken worden voorzien van een lang stuk touw, waaraan een boei is bevestigd. De pots laat men zinken tot een diepte van 100 tot 120 meter. De mannen lopen niet over het dek maar schuiven. Zodat ze niet verstrikt kunnen raken in het touw. De kans op overleven als je verstrikt raakt in het touw is niet groot. Als de loodzware pot overboord wordt gegooid kan er iemand in het touw verstrikt raken en overboord worden getrokken.

De pots worden in hoog tempo te water gelaten. Als na enkele uren van soaken worden de fuiken weer opgehaald. Een crewlid gooit met een haak naar de boeien om ze aan boord te krijgen. Het touw trekt hij dan naar zich toe met de boeien. Vervolgens gooit hij dit touw in de kraan en wordt de fuik omhoog getakeld. Het binnenhalen van een fuik brengt risico's met zich mee. Het gewicht van een volle fuik inclusief krabben kan oplopen tot meer dan 1000 kilo. Als er veel wind staat of veel golfslag is kan de fuik heftig slingeren.


Het krab sorteren gaat op de krab sorteer tafen.

De fuiken worden geopend en leeggemaakt Vervolgens scheiden ze de mannelijke,  vrouwelijke en kinderkrabben.  De vrouwelijke en kinderlijke exemplaren worden weer in zee terug gezet. Vervolgens worden de mannelijk gecontroleerd op grootte. Er is een minimale krab maat.  In het ruim bevinden zich opslagtanks waarin de krabben worden opgeslagen. Als de tanks vol zitten keren ze zo snel mogelijk terug naar de haven. Het risico bestaat dat tijdens slecht weer, de krabben tegen de wand van de tanks worden doodgeslagen. een dode krab in de tank scheidt een stof af die de andere krabben kan vergiftigen.

Hoe werkt de fuik?

Bovenin de fuik hangt aas waar de krabben op af komen. Ze kunnen in de fuik en er niet uit. Er zit een net in waar de krabben door heen moeten. Dit wordt door de vissers zelf goed geknoopt. Het komt voor dat een "greenhorn" dit niet goed doet. Een greenhorn is het groentje de nieuwe man aan boord. Hij krijgt dat de wind van voren omdat dit ervoor zorgt dat ze krabben en dus geld mislopen. Doordat ze niet bij het aas kunnen blijven ze toestromen.



KokenKoken

Leuke weetjes:
  • Een krab seizoen duurt 48 tot 60 dagen.
  • Er werken ook vrouwen op de schepen dit gebeurt niet vaak en is nog niet gebeurd op de gefilmde schepen
  • Na het seizoen vissen ze op zalm, kabeljauw en Heilbot
  • De verschillende boten hebben hun eigen quota.
  • De krabben krijgen geen eten in de tanks van de boten
  • Ze gebruiken geen verwarming om het ijs weg te halen omdat naast de verwarming het zo weer bevriest zo koud is het op de boten

2 opmerkingen: