Het maken van de jus is het lastigste onderdeel van dit recept.
Ingrediënten voor de stamppot:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 700 gram bospaddenstoelen
- (variatie tip gebruik andere paddenstoelen)
- 2 sjalotjes
- klontje gezouten roomboter
- tl zout
- tl peper
- snufje nootmuskaat
- 0,5 deciliter volle melk
- olijfolie
- 4 biefstukken, tournedos of wilde zwijn biefstuk van 100 tot 150gram
- 50 gram bakmargarine
- 1 tl paprika poeder
- 1 tl zout
- 4 eetlepels boerenjongens
- 1 eetlepel appelstroop
- 2 eetlepels rum
- Schil en was de aardappelen
- Maak de paddenstoelen schoon
- Hak de paddenstoelen en sjalotjes fijn.
- Bak de sjalotjes en paddenstoelen in de olijfolie bruin en strooi er zout over
- Giet de aardappelen af
- Stamp ze fijn met de boter en de melk
- Breng de aardappelen op smaak met de peper, zout en het nootmuskaat
- Meng de paddenstoelen en sjalotjes erdoor
- Hak de tijm fijn
- Meng dit met het paprikapoeder
- Wrijf dit over het vlees
- Zet een koekenpan op het vuur en verhit hem met boter
- Bak de biefstukken op het vuur en bak ze afhankelijk van de wensen de eters rosé, medium of doorbakken.
- Haal ze uit de pan en strooi er wat zout over
- Leg ze in aluminium folie en vouw ze dicht zodat ze niet afkoelen
- Gebruik de jus in de pan om de boerenjongens in te bakken. Voeg hier de appelstroop aan toe. Gebruik laag vuur!
- Voeg de rum en een klein beetje water toe en roer tot er een mooie egale jus ontstaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten