Kruiden en specerijen maken gerechten lekkerder en voegen
echt iets toe. Ik vroeg mij af waar kerrie en andere specerijen mengsels
vandaan komen en wat er in zit en of je zelf kruiden kan drogen voor een
wintervoorraad bijvoorbeeld. Vandaar dat ik deze blog heb geschreven.
Kerrie
De kleur van kerrie komt door kurkuma, ook wel Indiase
geelwortel genoemd, deze wortel is geel en hierdoor komt kerrie aan zijn kleur.
Kerrie is afkomstig uit India,
waar het woord “kari” saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels
werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot
“curry”. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs
van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland
terechtgekomen. Migranten uit India en Indonesië brachten het naar Suriname.
· Gember
· Kardemom
· Koriander
· Kruidnagel
· Kummel
· Kurkuma
· Komijn
· Zwarte
peper
Ras el hanout
Dit vind ik zelf een lekker specerijen mengsel en ik
gebruik het bijvoorbeeld bij een gerecht met varkenshaas, gewokte spinazie met
cherrytomaatjes. Het ruikt echt heerlijk en is ook goed te gebruiken in
stoofschotels. Het mengsel bestaat uit:
· Piment
· Bosbessen
· Kardemom
· Kaneel
· Kruidnagel
· Cubebes
· Galangawortel
· Gember
· Foelie
· Nigella
· Nootmuskaat
· Zwarte
peper
Je kan het kruidenmengsel ook zelf maken, het is ook gewoon
te koop bij bijvoorbeeld de supermarkt.
Kruiden zelf drogen
Zelf kun je ook je eigen kruiden drogen. Dit is erg
makkelijk alleen moet je zelf afwegen of dit het gasverbruik waard is. Zelf
kruiden kopen in de winkel kan goedkoper zijn dan zelf de kruiden drogen .Deze kruiden zijn geschikt
om zelf de drogen:
· Korianderzaad
(ketoembar)
· Laurier
· Munt
· Oregano
· Rozemarijn
· Tijm
· Bonenkruid
· Citroenmelisse
· Dille
· Dragon
· Kervel
· Majoraan
Was de kruiden of de takjes
van de kruiden. Dep ze vervolgens droog. Leg de kruiden op een met aluminiumfolie
beklede bakplaat. Zet de oven op de laagste stand en laat ze kruiden niet
langer dan 12 uur drogen in de oven. Wacht tot de kruiden bros en droog worden
in de oven.
Haal vervolgens de blaadjes
van de takken af en doe de kruiden in schone en drogen potten die je lucht
dicht af kan sluiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten