zondag 23 september 2018

Recept voor boffert

Twee recepten voor het oud hollandse Boffert. Volgens mijn moeders recept.

Koken

  • Gietijzeren braadpan doorsnee van 26 cm. 

Ingrediënten:
  • 1 pond bloem.
  • 25 gr. droge gist
  • 1 ei
  • 3 ons rozijnen
  • 3 dl. lauw water
  • iets zout
  • 1 zkj. bakpoeder
  • 1 zkj. vanillesuiker
  • 1 eetlepel boter

receptenboek tip:


Voorbereiding
Vet de braadpan in.

Bereidingwijze:

  1. Van de 3 dl.lauw water haal je een beetje af en daar los je de gist in op. 
  2. Vervolgens doe je alles in een hele grote kom. 
  3. Met het water en de gist oplossing maak je een mooi deeg.
  4. Schep het deeg over in de braadpan.
  5. Laat het ongeveer 1 1/2 uur rijzen op een warme plek met een vochtige schone theedoek erover heen. Zij zet altijd de oven aan op 40-50 graden en zet de braadpan daarin. Let er wel op dat het niet over de pan heen rijst. Haal na de rijstijd de pan uit de oven. 
  6. Zet de oven op 200-225 graden. 
  7. Als de oven op temperatuur bak dan de boffert nog ongeveer 30-35 minuten af zonder deksel. 

Recept 2


Ingrediënten:
  • • 400 gram zelfrijzend bakmeel 
  • • 3 eieren 
  • • 90 gram rozijnen 
  • • 350 mililiter melk 
  • • boter 
  • • 2 eetlepels paneermeel 
  • • suiker 
  • • 1 eetlepel kaneel 

Bereidingswijze:
  1. Maak een stevig beslag van het zelfrijzend bakmeel, de eieren, de melk en de rozijnen. 
  2. Beboter de boffertpan goed (ook het deksel) en doe het paneermeel erin. 
  3. Sluit de pan met het deksel en schud de pan goed heen en weer zodat de paneermeel hecht aan de boterlaag. 
  4. Strooi onderin (wordt bovenop wanneer je hem omdraait) 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneel.
  5. Vul de vorm voor 2/3 met het beslag.
  6. Zet de boffertvorm in een pan met koud water, let op dat de vorm niet drijft! Breng het water aan de kook, laat de boffert zo 1 1/2 tot 2 uur zachtjes koken. 
  7. Neem de boffertpan uit het hete water (met een vork aan het oog optillen bijvoorbeeld). 
  8. Neem het deksel van de vorm, leg een bord ondersteboven bovenop en keer de vorm om. Eventueel even schudden. Als het goed is, komt de boffert mooi goudbruin uit de vorm. Bovenop zit het laagje gesmolten suiker met kaneel. 
  9. Snijd de boffert in plakken, lekker met boter en suiker.
  10. Eet hem als maaltijd met soep, zoals je anders pannenkoeken eet of bij een ontbijt of brunch. 
  11. Ook lekker met andere vulling of combinaties, met krenten, gedroogde abrikozen, appel, noten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten