Recept voor walnotenkoek
voor een spring of blauwe vorm van ong. 24 cm doorsnede.
- 100 gr suiker
- 125 ml slagroom
- 100 gr gepelde walnoten (ong. 300 gr ongepeld)
- evt. een ei of een beetje melk voor het bestrijken.
Receptenboek tip:
Bij 26 cm doorsnede
- 135 gram suiker
- ca 150 ml slagroom.
- Dit is op het gevoel, ik gebruik altijd houdbare slagroom en daar blijft nog iets inzitten.
- 150 tot 175 gram gepelde walnoten.
Voor het deeg:
Pak boterkoekmix voor 24 cm doorsnede ;
Voor 26 cm doorsnede:
- 300 gr. bloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- mespuntje zout
- 250 gr. (koude) roomboter.
Bereidingswijze:
- Bloem, suiker en zout zeven.
- Boter in zo klein mogelijke stukjes snijden en bij het bloem mengsel toevoegen.
- Kneed met een koele hand een samenhangende bal waar geen lucht in mag zitten.
- In pan met dikke bodem (wok) suiker laten karameliseren, behoedzaam, blijven roeren met een houten pollepel, afblussen met een eetlepel heet water of een lepel honing.
- Slagroom bij karamel schenken en zachtjes laten koken tot alle suiker is opgelost.
- Walnoten toevoegen en even laten meekoken dan pan van vuur nemen.
Of:
- Laat in een pan met dikke bodem de suiker smelten.
- Roer de room en noten erdoor.
- Blijf roeren tot er een taaie pasta ontstaat.
- Deeg in twee stukken delen en werkvlak met bloem bestuiven
- Beide deegballen uitrollen tot een ronde plak van 24 cm doorsnede. ( ik gebruik geen deegrol, maar maak met de hand platte stukjes).
- Deeglap op bodem leggen, walnotenvulling erover uitstrijken.
- Vulling afdekken met tweede deeglap, randen aandrukken, één walnootje in midden drukken.
- Bij een meer stroperige bovenlaag heb ik niet alles met deeg belegd.
- Taart al dan niet bestrijken met ei of melk.
Oventemperatuur:
In midden van de oven in ca 30 minuten bakken. Ik heb een oven met 3 richels en bak de koek dan op de onderste richel.
A. Voorverwarmen op 180 graden, springvorm invetten. Eén walnootje apart houden.
Je hebt dan een baktijd van ongeveer 30 minuten
B. Niet voorverwarmen oven 200-225 gr. en dan is de koek in 15 -25 min. klaar.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten