Een recept voor met hete bliksem gevulde appeltjes met uitgebakken katenspek. Dit is een vrij speciaal recept en leuk voor gezellige herfst of winteravonden. Het is een recept uit een boek dat ik op mijn verjaardag heb gekregen. Na een paar keer gemaakt te hebben heb ik wel iets aangepast.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram kruimige aardappelen (vast kokend kan ook)
- 250 gram zoete appels
- 250 gram zure appel
- ( eventueel kan 500 gram zoet ook dan geen basterdsuiker toevoegen)
- 1 kleine prei (prei weglaten kan ook indien je niet van prei houdt)
- 75 gram gezouten roomboter ( het liefste echt ambachtelijke mijn ervaring is dat dit beter smaakt)
- 3 eetlepels basterdsuiker (kaneel is ook lekker)
- Theelepeltje zout
- 8 plakken katenspek (bacon kan eventueel ook)
- 4 grote appels om te vullen
Bereidingswijze:
- Schil en was de aardappelen en snijd ze in vieren
- Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes ( de grote appels niet gebruiken!)
- Plaats de appelpartjes op de aardappelen in de kookpan
- Draai het gas lager en leg een deksel op de pan.
- Laat de appelstukjes en de aardappels 10 minuten zachtjes gaar koken
- Snijd van de grootte appels het kapje af en hol ze vervolgens uit
- Snijd de prei fijn en was de preiringen goed schoon als je ze gebruikt
- Bak het katenspek of uit in een koekenpan
- Warm de oven voor op 120c of 140c
- Warm in de oven de grote appel voor (plaats ze in het midden van de oven)
- Giet de aardappelen af
- Voeg basterdsuiker en zout toe aan de aardappelen
- Stamp dit mengsel fijn met de boter tot een mooie stamppot. (soms gebruik is de staafmixer)
- Meng de prei er door
- Vul de uitgeholde appels met de stamppot
- Leg het uitgebakken spek op de uitgeholde appels
- Leg het kapje van de appel op de appel
- En eet smakelijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten