woensdag 10 oktober 2018

De herkomst van patat en patat soorten.





Herkomst van Patat?

Waar komt patat of het frietje vandaar? Waren wij het, de Belgen, Duitsers of de Fransen. Er is geen enkel bewijs gevonden historisch of archeologisch over wie het eerste patatje heeft gebakken. Een bezoek aan het friet museum in Brugge helpt je ook niet verder om deze vraag te beantwoorden.



Het meest aangenomen idee is dat het bakken van patat is begonnen in de Belgische Maasstreek. De vissers hier zouden toen de rivier bevroren was aardappels zijn gaan frituren. Dit verhaal is afkomstig van de hand van de Belgische historicus en gastronoom Jo Gérard. Hij claimt dat een oud familiedocument van zijn betovergrootvader Joseph Gérarddat het recept herbergde. Dit is echter nooit gepubliceerd

Bewijs?

Enig bewijs voor deze theorie ontbreekt. De Fransen beweren dat bij de Parijse brug Pont Neuf de geboorteplaats is van de patat. Dit zijn klassiek gesneden frites van 2 centimeter dikte. De eerste bakker van deze friet is nooit gevonden. Wel zijn er ansichtkaarten gevonden waarop Fritz Krieger staat met een frietkraam op kermissen in Noord-Frankrijk en België. Deze kaarten stammen uit het jaar 1860-1870

De fransen en Belgen claimen uitvinden van het friet. Wat logisch is gezien het feit dat veel fransen naar België migreerden na de Franse revolutie in 1848. Het onderzoeken wie dit ooit heeft gedaan is eigenlijk een onbegonnen zoektocht. Hetzelfde geld voor het onderzoeken wie het recept voor boerenkool heeft bedacht of de spaghetti bolognese. Het bakken van de aardappel zou al begonnen kunnen zijn in het Spaanse Sevilla. Dit is ook waar de aardappel voor het eerst opdook. De Spanjaarden hebben ook een rijke frituurtraditie. Een feit blijft dat België het uitverkoren frietland blijft.

Boekentip:


Nederland en patat?

In Nederland was patat rond 1900 nog onbekend. Onze buren aten allemaal al patat rond die tijd. Het is niet bekend waar en wanneer in ons land de eerste patat is gemaakt of verkocht. Er is geopperd dat dit mogelijk rond 1905 geweest zou kunnen zijn op de kermis van Bergen op Zoom. Wel is zeker dat via Belgische vluchtelingen in Nederland gedurende de Eerste Wereldoorlog al menig Nederlands gastgezin op grotere schaal met frites kennismaakte. Inmiddels is iedereen in ons land bekend met patat. Er zijn zelfs verschillende soorten patat:

  • Belgische frieten
  • Fish and chips 
  • Franse pommes frites
  • Rasppatat
  • Steppegras

Daarnaast kun je ook verschillende soorten patat bestellen in de Snackbar.

  • Patatje met
  • Patatje oorlog
  • Patatje rotzooi
  • Patat speciaal
  • Patatje halfom
  • Patatje Peeters
  • Patatje chillimayo
  • Patatje Samurai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten