Dit is een echt wintersrecept ontbijtkoeksaus met everzwijnburgers.
Ingrediënten:
- 100 gr oud witbrood (zonder korst) eventueel kan paneermeel ook
- 50 gr wortelen
- 40 gr prei
- 40 gr boter olie
- 8 jeneverbessen
- 100 ml rode portwijn
- 2 tl koekkruiden
- 400 ml wildfond
- 20 tot 25 gr ontbijtkoek
- 40-60 gram ijskoude boter
- 1 bosje krulpeterselie
- 400 gr everzwijngehakt
- 2 eieren
- olie
- balsamicoazijn
- peper en zout
Bereidingswijze
Voor de saus:
- Verkruimel de ontbijtkoek.
- Doe de portwijn met de koekkruiden in een steel pan.
- Breng het aan de kook op hoog vuur en laat het inkoken tot de helft.
- Voeg het wildfond toe en kook het weer tot een derde in.
- Doe vervolgens de ontboek erdoor en laat het 3 minuten zacht sudderen.
- Pureer de saus en druk hem door een fijnmazige zeef.
- Breng hem opnieuw aan de kook en voeg de ijskoude boter er in stukjes aan toe, de saus mag nu niet meer koken.
- Breng de saus op smaak met balsamico azijn en peper en zout.
Voor de burgers:
- Week het brood in lauwwarm water.
- Schil de wortels en pel de ui, snij ze vervolgens in kleine blokjes.
- Maak de prei schoon en halveer hem in de lengte richting snij hem vervolgens ook fijn.
- Smelt 10 gram boterolie in een pan en stoof hierin de wortelen, prei en ui 3 minuten.
- Laat het afkoelen
- Stamp de jeneverbessen in een vijzel fijn
- Was de peterselie en schud deze droog snij hem vervolgens fijn.
- Knijp het water uit het brood en pluk het in kleine stukjes
- Kneed het brood, het gehakt, de eieren, de groente, de jeneverbessen, de peterselie, zout en peper tot een deegachtig gehakt.
- Vorm van dit mengsel acht hamburgers
- Verhit boterolie in de pan en bak de hamburgers aan beide kanten 5 minuten op middelhoog vuur.
- Of bak ze op de BBQ
- Serveer de hamburgers met de saus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten