zondag 29 november 2020

Recept voor een hoofdgerecht: lekkere lasagne met prei, spek en zelfgemaakte bechamelsaus

Een superlekkere lasagne met drie andere ingrediënten prei, spek en bechamelsaus erg lekker met dit koude weer. 



Ingrediënten:

  • 300 g gerookte spekreepjes 
  • 20 gram verse tijm 
  • 2 prei stronken
  • 100 g roomboter 
  • 100 g tarwebloem 
  • 1 liter halfvolle melk 
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 250 g lasagnebladen 
  • 125 g mozzarella 
  • Peper en zout











Benodigdheden:

  • Keukenspullen
  • Ovenschaal 
  • Hapjes of koekenpan
  • Pan met dikke bodem
  • Garde
  • Opscheplepel



Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  2. Snij de prei in ringen.
  3. Vet de ovenschaal in
  4. Zet de hapjes of koekenpan op het vuur voeg geen olie of boter toe en bak de spekjes in +- 10 minuten krokant. 
  5. Rits de tijm blaadjes tijdens het bakken van takjes. 
  6. Haal het spek uit de pan en laat dit uitlekken op keukenpapier
  7. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. 
  8. Bak de prei en tijm 8 min. in het achtergebleven bakvet tot de prei zacht en zoet is. Roer regelmatig en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  9.  Verhit  ondertussen de boter in de pan met de dikke bodem en voeg hier de bloem aan toe ( we gaan een roux maken) laat dit 3 tot 4 minuten op laag vuur garen.
  10. Voeg hier de melk in kleine delen aan toe terwijl je roert met een garde en breng het langzaam aan de kook. 
  11. Laat dit 4 minuten koken tot het een gebonden bechamelsaus wordt, voeg hier vervolgens de nootmuskaat en naar smaak peper en zout aan toe. 
  12. Haal de saus van het vuur en voeg hieraan de prei en tijm toe.
  13. Nu is het tijd om de lasagne op te maken verdeel met een opscheplepel de saus over de bodem van de ovenschaal. Leg hier vervolgens een laag lasagne bladen overheen en wat saus en de spekjes. Doe dit vervolgens nog 2 tot 3 maal afhankelijk van de hoogte van je schaal. 
  14. Doe vervolgens de mozzarella in stukjes hier overheen en bak de lasagne in 40 tot 50 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.

KokenKoken




Geen opmerkingen:

Een reactie posten