zondag 7 februari 2021

Recept voor een voor of bijgerecht: zelf gemaakte aardappelgnocchi met ham-preisaus

Dit is een lekker simpel gerecht zelf hou ik enorm van gnocchi en ik zocht een goed recept om het zelf te kunnen maken.

Ingrediënten:

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 120 gr prei
  • 1/2 sjalot
  • 30 gram boter
  • 50 gr schouderham
  • 50 ml witte wijn
  • 300 ml kippenbouillon
  • 100 ml room
  • 150 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • nootmuskaat
  • zeezout
  • verse tijm
  • verse marjolein

Koken

Bereidingswijze:

  1. Kook voor de gnocchi de aardappelen in water met iets zout tot ze net gaar zijn.
  2. Wrijf de aardappelen door een fijne zeef en laat het iets afkoelen meng vervolgens de bloem en het ei erdoor.
  3. Breng het op smaak met iets zout maak het werkblad van je keuken vervolgens iets vochtig.
  4. Leg er plasticfolie overheen en schep de aardappelpuree hierop rol de aardappelpuree straks op in een rol van 1,5 tot 2 centimeter leg het in de koelkast.
  5. Snij de ham fijn.
  6. Snij de prei in kleine ringen en houd een klein deel apart voor de garnering.
  7. Snij de sjalot, tijm en marjolein fijn.
  8. Raps de schil van de citroen.
  9. Verhit olijfolie in een pan en fruit de sjalot op laag vuur. 
  10. Breng de sjalot op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.
  11. Voeg de roomboter, prei en de ham toe bak het vervolgens een paar minuten en voeg de witte wijn toe. 
  12. Laat het even koken zodat de alcohol kan verdampen en voeg de bouillon plus de room toe.
  13. Breng het weer aan de kook en zet daarna het vuur uit.
  14. Pureer het mengsel in de blender fijn.
  15. Breng in een grote pan water aan de kook voeg een snufje zout aan het water toe.
  16. Haal de aardappelrol uit de koelkast en snij het stukjes van 1,5 tot 2 centimeter. 
  17. Schep de gnocchi in het kokende water en laat het in 3 tot 4 minuten gaar worden. 
  18. Zet het vuur laag en laat het zachtjes doorkoken giet de gare gnocchi af.
  19. Verhit olijfolie in een koekenpan en stoof de gnocchi met geraspte nootmuskaat, peper en zeezout voeg op het laatst marjolein en tijm toe.
  20. Verwarm de ham preisaus en klop de saus met een staafmixer luchtig. 
  21. Verdeel de gnocchi over 4 diepe borden en strooi hier wat citroenrasp over. 
  22. Schenk de saus in het bord en maak het af met peper, olijfolie en de preiringen.




Koken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten