dinsdag 22 augustus 2023

Dessert recept: crème brûlée met whisky voor zes personen

Dit is een heerlijke variant op crème brûlée. Je kan dit heerlijke nagerecht de dag van te voren bereiden en de dag erna afmaken met de suiker laag.

Crème brûlée met whisky

Dit recept is voor 6 personen

Ingrediënten:

  • 600 ml slagroom
  • 1 vanille stokje
  • 8 grote eierdooiers
  • 80 gram suiker 
  • 2 of 3 eetlepels whisky
  • Riet suiker voor het laagje

Benodigdheden:

  • Oven
  • Steelpan
  • Garde
  • Kom 
  • Ramekins of andere kleine oven schaaltjes
  • Ovenschaal
  • Crème brûlée brander




Hoe maak je het:

  1. Snij het vanillestokje open
  2. Verwarm in de steelpan de slagroom met het vanillestokje tot het bijna kookt.
  3. Haal de pan van het vuur en laat het 20 minuten staan met een deksel erop.
  4. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  5. Haal het vanillestokje uit de slagroom en schraap met een mesje de merg uit het vanillestokje.
  6. Roer de vanille en de whisky door de slagroom.
  7. Klop met de garde de eierdooiers en de kristalsuiker en voeg ze toe aan de room.
  8. Zet de ramekins of schaaltjes in de ovenschaal.
  9. Schenk het slagroom mengsel door een zeef en voeg het toe aan de ramekins.
  10. Vul de ovenschaal met warm niet kokend water tot maximaal halverwege de schaaltjes.
  11. Dek de schaaltjes losjes af met een vel aluminium folie.
  12. Laat de crème 50 tot 55 minuten in de voorverwarmde oven staan tot ze stevig aanvoelen. 
  13. Haal ze uit de ovenschaal en laat ze afkoelen. 
  14. Zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  15. Bestrooi de schaaltjes met rietsuiker en brand ze af met een mooi karamel laagje en serveer ze.


KokenKoken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten