Dit is een recept dat leuk is om een keer te proberen. Kastanjes spelen een belangrijke rol in de keuken van Toscane en Sardinië.
Ingrediënten voor zes personen:
- 450 gram tamme kastanjes
- 3 dl melk
- 1 laurierblad
- Een kaneel stokje van 5 cm
- 175 gram kristalsuiker
- 2 grote eierdooiers
- ½ tl vanille-essence
- 4 el bruine rum
- 3 dl slagroom
- Boter (om in te vetten)
Benodigdheden:
- 6 ovenvaste vormpjes
- Een pan om kastanjes in te koken
- Een grote koeken of wokpan
- Blender of keukenmachine
Bereidingswijze:
- Maak met een scherp mes een snee in de bolle kant van de kastanjes
- Doe ze in een ruime pan en giet er water over tot ze onder water staan
- Breng het water aan de kook en laat het water 5 minuten koken
- Haal de kastanjes er met een spatel of lepel uit
- Pel de kastanjes als ze nog warm zijn. De velletjes moeten gemakkelijk loslaten
- Doe de gepelde kastanjes in een schone pan met dikke boden.
- Giet de melk erbij en voeg het laurierblad, de kaneel en de helft van de kristalsuiker toe
- Breng het al roerend aan de kook zodat de suiker oplost
- Laat het op een laag vuurtje met een deksel 40 minuten door koken roer af en toe
- Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen
- Verwijder de kaneel en het laurierblad uit de pan en gooi ze weg
- Verwarm de oven op 180c voor
- Doe de inhoud van de pan in de blender of keukenmachine en maak er een gladde puree van
- Klop de eierdooiers met de suiker tot een wit schuimig mengsel tot de garde erin blijft staan
- Roer de vanille-essence en de rum erdoorheen en de kastanje puree doe dit voorzichtig zodat het niet schift
- Klop 1,5 dl slagroom stijf en spatel de room voorzichtig door het kastanjemengsel
- Vet de ovenvaste bakjes in met boter en verdeel het mengsel over de bakjes.
- Bak de bakjes af in 10 tot 15 minuten
- Klop de laatste 1,5 slagroom op en voeg naar smaak suiker toe
- Laat de bakjes afkoelen tot kamer temperatuur
- Kiep de bakjes om op borden en garneer ze met slagroom.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten