zaterdag 1 mei 2021

Vegetarisch recept: Sticky shiitake met gember uit de wok lekker zoet

Het gerecht is lekker kruidig en toch zoet, dit is een recept voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 300 g basmatirijst
  • 300 g shiitake
  • 2 el maïzena
  • 5 cm verse gember
  • 3 tenen knoflook
  • 4 bos uitjes
  • 3 el arachideolie
  • 2 el donkere basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • 50 ml sojasaus
  • 75 ml water
  • Sesamzaadjes

Benodigdheden:

  • wok
  • snijplank
  • rijstkoker of pan om rijst in te koken


Bereidingswijze:

  1. Rooster de sesamzaadjes in een pan.Koken
  2. Kook de rijst
  3. Snij de gember fijn of rasp hem.
  4. Snij de knoflook fijn
  5. Snij de bosuitjes fijn.
  6. Maak de shiitakes schoon en snij ze in kleine stukjes van ongeveer 2,5 tot 3cm. 
  7. Doe ze in een kom of vergiet en spoel ze af met koud stromend water giet ze daarna af. 
  8. Meng de maïzena erdoor en laat staan tot gebruik. Schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de salade-ui in flinterdunne schuine reepjes.
  9. Verhit wat arachideolie in de wok en roerbak de shiitakes op hoog vuur tot ze goudbruin zijn en een klein beetje krokant.
  10. Haal ze shiitakes uit de pan en doe wat nieuwe olie in de pan.
  11. Roerbak de gember en knoflook 1 minuut
  12. Voeg de basterdsuiker toe en wacht tot deze karamelliseert.
  13. Voeg nu de sesamolie, sojasaus en het water toe laat het op hoog vuur inkoken tot hij de saus wat dikker wordt terwijl je roert
  14. Voeg de shiitakes toe en schep ze om zodat de saus aan de shiitakes blijft plakken.
  15. Giet ondertussen de rijst af en verdeel ze over diepe borden, doe hier de paddenstoelen en saus overheen en top het af met bosuitjes en de sesamzaadjes.





Koken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten