donderdag 5 mei 2022

Feestelijke hoofdgerecht: een­den­borst met Ara­bi­sche krui­den en pastinaak puree

 Dit is een feestelijk recept wat je eventueel op de BBQ kan bereiden. Het is echt voor de kerst of Pasen of als je iets te vieren hebt. Voeg stoofpeertjes toe als je het helemaal af wil maken.


Ingrediënten:

  • 2 eendenborsten
  • 1 tl baharat kruiden
  • 1½ tl zout
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 800 g pastinaken
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 3 el Souq rozenharissa
  • 125 g crème fraîche
  • 1 el sumak kruiden 
  • 50 g geroosterde amandelen
  • 7½ g verse platte peterselie

Benodigdheden:

  • Verhoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • mengkommetje
  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Staafmixer
  • Scherp vleesmes
  • Bord om de eenden warm te houden

Bereidingswijze:

  1. Haal de eend uit verpakking en snijd in de eendenborst een ruitpatroon in het vet zonder het vlees te raken.
  2. Laat vervolgens de eendenborsten op kamertemperatuur komen verpakt in vershoudfolie dit duurt ongeveer 1 uur.
  3. Meng het zout met de baharat tot een goed mengsel. 
  4. Wrijf allebei de eendeborsten aan de velkant in met 1/3 van het zout/baharat mengsel. Bestrooi de vleeskanten met de rest van mengsel
  5. Verhit de koekenpan op het vuur zonder olie of boter en bak de eendenborsten op de vel kant voor 5 minuten. 
  6. Maak de pastinaak schoon.
  7. Zet water op om de pastinaak te koken.
  8. Haal de eendenborsten uit de pan en giet het vet af in een kom of in de afvoerbak.
  9. Snij ondertussen de pastinaak in kleine blokjes van 2 cm
  10. Bak de eend daarna 5 minuten op de velkant.
  11. Keer de eend op de vleeskant en voeg de roomboter toe en bak hem nog minuten. Schep tijdens het bakken de boter over de eend.
  12. Zet het vuur uit en laat de eend rusten op een bord onder aluminiumfolie voor 10 minuten rusten.
  13. Kook de pastinaak voor 6 minuten zodat hij beetgaar is.
  14. Was en rasp ondertussen de schil van sinaasappel.
  15. Hak ondertussen de amandelen fijn.
  16. Snij de peterselie fijn.
  17. Giet de pastinaak af en vang het kookvocht op, pureer de pastinaak vervolgens met de knoflook, de rozenharissa en de crème fraîche.
  18. Voeg indien nodig kookvocht toe om er een gladde puree van te maken. Voeg sinaasappelschil toe, de sumak en eventueel zout. Doe dit echt op smaak voeg kleine beetjes toe en proef de puree na het toevoegen. Houd de puree warm tot je gaat serveren.
  19. Snij de eend in dunne plakken, verdeel de puree in een rondje over de borden leg vervolgens de plakken eend erop. Verdeel de amandelen en peterselie over de eend en puree. 
  20. Eet smakelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten